DakGalbi – fuusiokanaa

Yksi Sisu Kitchen ruoista on Dakgalbi, joka suoraan käännettynä tarkoittaa Kana Ribsit. Dak (닭) sana tulee luultavasti ankkaa tarkoittavasta sanasta duck ja tarkoittaa Koreassa siis kanaa.  Mutta itseasiassa nämä grillatut kanapalat eivät ole ribsejä (galbi 갈비) ollenkaan.

Dakgalbi on kotoisin Chunchonin kaupungista, linnuntietä 75km koilliseen Soulista. Jo Korean sodan aikana USA:n osastoja sijoitettiin Chunchoniin ja sinne rakennettiin lentokenttä. Kaupunkiin sijoitettiin myös etiopialainen sotilasyksikkö. Nykyään kaupunki on kuuluisa mm. dakgalbi -ravintoloista, joissa ruoka valmistetaan keskellä pöytää olevassa valurautapannussa. Kanapalat on marinoitu gochujang chilikastikkeessa ja joukkoon lisätään pannulle vihanneksia. Joissain ravintoloissa sekaan laitetaan Ramen nuudeleita ja toisissa taas juustoa. Ruoka on siis varsinaista fuusiokeittiötä. Korean sodan jälkeisissä oloissa sekoitettiin kaikkia raaka-aineita mitä oli saatavilla.

Naudan kylki-ribsit olivat kalliita ja kana taas edullista. Varsinkin sotilaat ja opiskelijat kutsuivat edullista ruokaa tavallisen ihmisen ribseiksi. USA:n tukikohta muutti pois Chunchonista v. 2005 ja lentokenttä on paljolti otettu asumiskäyttöön. Etiopialaisista on muistona pieni museo kaupungin keskustassa ja etiopialainen kahvinpaahtimo. Soulista on helppo tehdä retki Chunchonin Dakgalbi -ravintoloihin joko autolla tai paikallisjunalla, joka kestää suuntaansa n. 1,5 h. Nykyään Dakgalbi -ravintoloita tosin löytyy muistakin suuremmista korealaiskaupungeista.